Ik zie ze graag... en hun leerkrachten ook!

Gepubliceerd op 4 juni 2021 om 10:46

Het plaatje van huisje-tuintje-kindjes ("Tcho, nen tweeling dan nog... En een jongen en een meisje?! Oh, een koningswens!)

Ja, voor veel mensen lijkt dit het summum van geluk. Ik moet bekennen dat ik dat knusse idee ook wel genegen ben. Maar potverdikke, het is toch niet altijd zo evident met die twee koters... Grijs haar, stramme stembanden en fronsrimpels zijn daarvan het gevolg. Ja, ik vind het dus ontzettend fijn dat ik ze met regelmaat van de klok bij hun juffen kan "droppen". Zij halen het beste in hen naar boven door te vertellen, stimuleren, experimenteren, troosten en grenzen te stellen (wat dat laatste betreft, blijkbaar minder nodig op school dan thuis). Wat ben ik blij met deze hulp, 't zijn schatten, die octopusjuffen!

Als er dan gevraagd wordt om een nieuwe illustratie te maken om op mokken te kunnen drukken, dan is het niet lang zoeken naar inspiratie. Allerlei dingen tegelijkertijd doen? Dat is iets voor een octopus.

Vooraleer ik aan het tekenen ga, maak ik vaak beeldende lijstjes. Ik zoek op het internet plaatjes die bij het idee passen, krabbel wat slordige schetsjes bij elkaar en heel het boeltje inspiratie drop ik dan als een digitale schets in photoshop.

Dus ook deze keer dacht ik even wat elementen te verzamelen, in de veronderstelling om met een paar details wel een goed beeld te kunnen scheppen. Maar heb je ooit al eens geprobeerd om op te lijsten waarin leerkrachten eigenlijk allemaal expert zouden moeten zijn? De verwachtingen die omschreven staan bij vacatures voor leerkrachten liegen er niet om. Hou u vast aan uw bretellen, want het lijstje is niet mis:

Pedagogische projecten mee kunnen uitbouwen, evaluatiewijzen opstellen vanuit de schoolvisie, leerprocessen begeleiden van concreet tot abstract, moeilijkheden of het gedrag van het kind kunnen interpreteren vanuit een brede kennis over allerlei soorten problematieken, brandjes blussen tijdens toezichten, diepgaande gesprekken kunnen voeren om het zelfvertrouwen weer op te krikken, leerlijnen uitwerken, lessen voorbereiden op vier niveaus,  uiteraard alles spellingsregels kennen, wiskundig inzicht hebben, op de hoogte zijn van de actualiteit en ontwikkelingen binnen de wetenschappen. We mogen ook niet uit het oog verloren dat er een basiskennis vereist is van ICT, EHBO,  … Was er al vermeld dat je ook nog heel creatief, muzikaal, handig en sportief moet zijn? Dat er uren verslagen- en verbeterwerk nog bij het pakketje horen wordt misschien voor de zekerheid niet te expliciet vermeld. Werd al aangehaald dat ze ook tijdens de pauzes met fluwelen handschoenen tere vlinderkindjes proberen te benaderen? Ja, dan trachten ze vanuit een buikgevoel de veiligheid te bieden om dingen bespreekbaar te maken, dingen die ze thuis meemaken, die geen enkele mens zou moeten mogen meemaken.

Dat zou het zowat moeten zijn. Of nee, nog niet helemaal, er horen ook nog wat persoonsgebonden competenties bij: stressbestendigheid, creatief denkend, planmatig en doelgericht kunnen werken met zin voor nauwkeurigheid. Ook nog, ik verzin het niet, commercieel ingesteld zijn en voor wie het nog niet zou begrepen hebben: flexibiliteit wordt hoog in het vaandel gedragen.

Ik denk dat ik wel begrijp waarom ze daar zo'n sterke term voor moesten bedenken: "leerkracht". Het klinkt fors: een leerkracht staat altijd met beide voeten stevig op de betonnen speelplaats. Of toch niet? Tcho, dat ze voor hun kinderen 'vechten', dat ze het allerbeste voorhebben en dikwijls met hun neus tegen de muur lopen, dat ze zich vaak "onder-wijzer" voelen (wat ik dan weer verschrikkelijk vind klinken), dat de twijfel voortdurend toeslaat, ... Dat proberen ze opzij te schuiven, om er toch maar te kunnen zijn voor de kinderen.

Bedankt, juffen en meesters, voor jullie octopustische inzet!

Alsnog mijn excuses omdat ik niet àlle facetten van jullie job in één tekening kreeg gestopt, misschien lukt het mij ooit... Op een heel groot blad!

Reactie plaatsen

Reacties

Lisa De Saeger
3 jaar geleden

Geweldig! Super leuke tekening!

Steven cannoot
3 jaar geleden

Mooi verwoord, mooi geïllustreerd...