Die jeugd toch...

Gepubliceerd op 5 maart 2019 om 15:51

“Ze kunnen geen volzinnen meer schrijven, zijn verslingerd aan hun smartphone, laat staan dat ze zich nog zouden engageren om een theater uit te werken rond een eeuwenoud bruin schilderij!” Dat zijn bijtende opmerkingen die het jonge volk wel eens naar het hoofd geslingerd krijgt. Vaste waarden in het theatervak, Luc Nuyens en Griet Boels, vonden nochtans gemakkelijk ‘jeugd van tegenwoordig’ om zich hier een jaar lang in vast te bijten.

Tijdens zo’n werkmoment kroop Sassafras graag mee op het podium. Geïntrigeerd bekeek ze hoe de ernstige en toch prettig gestoorde jongeren zich probeerden voor te stellen waar de mens allemaal blind voor kan zijn. Het was boeiend om zien hoe ze een evenwicht zochten tussen fijne humor of holle cafépraat, tussen interessante diepgang of een artistieke baksteen op de maag. Ik genoot vanuit een roodfluwelen zetel op de eerste rij van CC De Westrand. Het was geen voorstelling, maar een zoektocht en niet enkel van de tieners. Het interessante aan de zaak was dat wij van op een heel beperkte afstand zowel de volwassen begeleiders als de jongelui konden volgen. Impulsief kunstzinnig geweld dat smoezend besproken werd van tussen de coulissen, kreeg de kans om volledig op de bek te gaan. Het intrigeerde alsof het om één of andere aflevering "Het leven zoals het is"  ging.  Het was selfs zo fascinerend dat Sassafras eerst niet in de gaten had dat ze zichzelf met draad aan haar werk geregen had. Inderdaad, illustreren is lang niet meer puur potlood- of penseelwerk. Bruegel werd hier bewerkt met naald en garen!

 

Ik ben alvast razend benieuwd hoe de uiteindelijke voorstelling er zal staan. De repetitie heeft mij alvast aan het denken gezet over 'de jeugd' en 'wij, volwassenen'.

 

Deze morgen dacht ik nog

Wat kunnen ‘grote mensen’ zagen

Niet van slechte wil of zo

Maar zo weinig kunnen verdragen

 

En dan verontwaardigd spreken

Over de jeugd, want compleet om zeep:

Dat chat en liket alleen nog maar fonetisch

Vermoordt een zin tot lettergreep

 

In de schaduw van spots staar ik later

naar jong talent op de planken

Ervan overtuigd het publiek omver te blazen

Door te roepen, zingen, janken

 

En dan twijfelend met de neus tegen de muur
botsen, tegen wil en dank
Aarzelen over wat ze leerden en willen
goedschiks vertalen naar emotie, woord en klank

 

In de schemering van de vallende avond
overvalt de weemoed mij

Zou ik me liefst distanciëren
Van al dat volwassen-doenerij

 

Een vroeger-was-het-beter-spel
en jaren oogkleppen misschien

Ach, blind zijn is gemakkelijk

Als je ‘t nooit anders wil zien.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.